dijous, 10 de febrer de 2011

Narcís Oller

Josep Maria Pallàs, professor de l'institut Narcís Oller de Valls, l'Alt Camp, on va nàixer Oller el 10 d'agost de 1846, ha creat un lloc web amb nombroses dades sobre la vida i l'obra d'aquest autor. Entre molta altra informació, inclou diversos fragments dels seus llibres. 


És d'aqueix web d'on reproduesc el següent fragment de La febre d'Or: 


  • 1a part, cap III: "El primer àpat solemnial de la família Foix" , que serà, segons el seu cosí Josep Yxart, un episodi que assolirà fama justa:
-Bé , doncs - féu en Foix per acabar i ben satisfet de l'obsequi que ja esperava-: vostè seurà a la meva dreta; la Pauleta a l'esquerra; al costat seu en Bernat; després la Catarina; l'Eudaldet allà baix; ara, tu, Delfina, entremig d'en Francesc i l'Eladi; i tu, Jordi, al costat de la mare. Està bé? Doncs som-hi.
Tots s'assegueren; però en Gil s'ixecà de seguida, i recolzant els punys a la taula començà:
- Ara, si visqués el senyor oncle, el pobre mossèn Pere, ell beneiria la taula. I (deixeu-m'ho dir) - continuà prenent l'accent oratori a què tan tendia - dues absències lamento: l'una, la d'ell, disposada per Déu, l'acato amb resignació; l'altra arrenca del meu cor una protesta que no vacil.lo a fer aquí, davant de tots, encara que sense rancor. Ja ho sabeu: el meu deliri és la família: no en tinc prou amb els que porten sang de la meva sang, que vull també aquells amb qui sols llaços d'afinitat em lliguen. A tots vos estimo, per a tots treballo. Si Déu no em trenca la protecció que m'ha portat de senzill fuster a ser amo de la casa de banca que estrenarem per Cap-d'any, i que vull fer-me la il·lusió que avui inaugurem amb benediccions i goig de tots, tots en tocareu els resultats.