dimarts, 22 de febrer del 2011

Accents!

En quart que esteu i encara hi ha alguns que no sabeu que els accents s'han de posar! Quan calga, és clar. Ací teniu uns quants exercicis per recordar les normes i practicar-les.

(És possible que, en alguns navegadors, no pugueu veure les activitats que hi ha a continuació. Us recomane que obriu l'entrada del blog directament -piqueu ací- o proveu a obrir-lo en un altre navegador: Mozilla, Chrome, Opera, Safari, Internet explorer,...)

A la banda de baix hi ha uns quant botonets que us poden ajudar. L'interrogant us proporciona ajuda; els triangles cap a l'esquerra i cap a la dreta us permeten avançar a l'exercici anterior i al següent; a la part de la dreta, una fletxa us permet reiniciar l'activitat i, finalment, a la dreta del tot, un cercle on es pot llegir JClic us permetrà saber els encerts que heu fet.




dijous, 10 de febrer del 2011

Narcís Oller

Josep Maria Pallàs, professor de l'institut Narcís Oller de Valls, l'Alt Camp, on va nàixer Oller el 10 d'agost de 1846, ha creat un lloc web amb nombroses dades sobre la vida i l'obra d'aquest autor. Entre molta altra informació, inclou diversos fragments dels seus llibres. 


És d'aqueix web d'on reproduesc el següent fragment de La febre d'Or: 


  • 1a part, cap III: "El primer àpat solemnial de la família Foix" , que serà, segons el seu cosí Josep Yxart, un episodi que assolirà fama justa:
-Bé , doncs - féu en Foix per acabar i ben satisfet de l'obsequi que ja esperava-: vostè seurà a la meva dreta; la Pauleta a l'esquerra; al costat seu en Bernat; després la Catarina; l'Eudaldet allà baix; ara, tu, Delfina, entremig d'en Francesc i l'Eladi; i tu, Jordi, al costat de la mare. Està bé? Doncs som-hi.
Tots s'assegueren; però en Gil s'ixecà de seguida, i recolzant els punys a la taula començà:
- Ara, si visqués el senyor oncle, el pobre mossèn Pere, ell beneiria la taula. I (deixeu-m'ho dir) - continuà prenent l'accent oratori a què tan tendia - dues absències lamento: l'una, la d'ell, disposada per Déu, l'acato amb resignació; l'altra arrenca del meu cor una protesta que no vacil.lo a fer aquí, davant de tots, encara que sense rancor. Ja ho sabeu: el meu deliri és la família: no en tinc prou amb els que porten sang de la meva sang, que vull també aquells amb qui sols llaços d'afinitat em lliguen. A tots vos estimo, per a tots treballo. Si Déu no em trenca la protecció que m'ha portat de senzill fuster a ser amo de la casa de banca que estrenarem per Cap-d'any, i que vull fer-me la il·lusió que avui inaugurem amb benediccions i goig de tots, tots en tocareu els resultats.

dimarts, 8 de febrer del 2011

Verne - Google

... en l'aniversari del naixement de Jules Verne.

dimarts, 1 de febrer del 2011

Connectors

A continuació teniu un encreuat que heu d'omplir amb diversos connectors. Les explicacions estan en francés, però simplement diuen que us poseu sobre la paraula que voleu completar i a la dreta us apareixerà la definició. Podeu verificar en qualsevol moment, i si marqueu "Indice mot" o "Indice lettre", us posarà la paraula o la lletre d'on estigueu; això sí, us restarà punts.


Un parell d'advertiments: quan hi ha dues o més paraules, cal escriure-les juntes i, en un cas, hi ha una Ç que heu d'escriure com a C.


I sí, ja sé que ha quedat molt xicotet, però vosaltres teniu bona vista... De totes formes, en aquest enllaç el teniu un poc més gran.